A collection of unrivalled residences by
Telha Clarke & Studio Tate

 

No.1 Studley Park is a series of refined homes in a highly sought-after pocket of Kew. With the breathtaking Studley Park on your doorstep, relish a life of unsurpassed quality each and every day.

Exceptionally Crafted
by Telha Clarke

Taking cues from architectural styles of the yesteryear and reinterpreting them with innovation and modern artistry, Telha Clarke has envisioned a unique yet innately timeless design, fronted by a striking facade.

Facade – Art Deco inspiration

A Timeless Form

Finding a harmonious blend of old and new, Telha Clarke have drawn inspiration from the distinctive forms and rich materiality of the Art Deco era. This pays homage to the residential character of Kew, rich with magnificent heritage homes designed by world renowned architects. Rounded curves define the building, which commands the streetscape while appearing as if it were always there. Utilising a textural palette with materials typical of a residential dwelling, here, intricate brick work combines with ample glazing and bold black steel work. Spacious balconies fringed in greener frame the facade, creating another layer of dimension while encouraging outdoor living.

Exterior – Architectural sketch
Exterior

“We always design holistically, and we think there is a hidden complexity that is really special in this design. No one element can be taken away, and there’s this harmony in the proportions, in the scale, in the finer details like the texture and the spacing of the windows.”

Tim Clarke,
Director, Telha Clarke.
Stuart Telha & Tim Clarke – Directors, Telha Clarke

An innovative yet timeless design philosophy – Q&A with Tim Clarke

Q: What was the initial inspiration behind No.1 Studley Park?

A: Kew has this wonderful collection of architectural homes and a great number of landmarks that represent great examples of Victorian and Art Deco design. We looked at Kew, we looked at the beautiful architecture and we thought “how do we fit into this?” “What is the best response to the context as it currently is?” Our intention was for people to look at the building and say “that feels right”. We want people to recognise particular architectural elements and say “I feel comfortable with the components of this building because I understand them already”. The curved edges, the white painted brickwork, the wrapping glass – they are all styles that reference the Art Deco era. Essentially we’ve borrowed a palette of architectural elements from styles past and reinterpreted them in a contemporary manner.

Q: How has materiality and texture been explored on the facade?

A: The texture of this building is critical. It’s not smooth or shiny – it has a rich depth to it. It’s textured to a level where it almost feels rough around the edges. We think this is a reference to a more residential feel. We want these apartments to feel like homes. The palette of bricks running along the ground floor, the white painted texture of brickwork on the lower levels – they are all very typical materials of a single residential house.

Q: How does the design prioritise the lifestyle and wellbeing of its occupants?

A: We carefully considered Kew’s best attributes. Sitting high above other suburbs, it has a beautiful elevated position. That area between Kew and the city along the Yarra is so intensely planted with native trees that you get a unique treetop perspective across Melbourne from the residences. We’ve capitalised upon this with carefully considered glazing and full-height windows wherever there’s an outlook. We’ve focused on providing optimal access to daylight, too. Light and aspect – they’re the two things that we’ve prioritised in order to make these homes easy and uplifting to reside in.

Q: In what ways is the project different from others of its kind in the area?

A: I think aesthetically it sits apart from other buildings. It looks like nothing else in the area, and hopefully nothing else anywhere. We think it’s the first multi-storey building in Kew to actually feel like a multi-storey building in Kew, rather than something borrowed from another suburb. What distinguishes it as different is that you look at the building and say “that looks like it should be in Kew”.

Immaculately Curated
by Studio Tate

Responding to the timeless character of the facade, Studio Tate has envisioned a series of refined, understated living spaces. Each has been gifted with a sophisticated palette of finishes, generous proportions and abundant natural light.

Kitchen, Classic Scheme

Artfully Appointed Spaces

Within, Studio Tate have curated a playful, well-appointed and ultimately timeless interior environment. Exploring bold colour and three-dimensional texture, here, juxtaposing materials have been brought together in a way that feels lively and cohesive. Handcrafted wall tiles are met with fluted glass in the bathroom; the kitchen is defined by textured joinery, elegant stone surfaces and handmade feature tiles; the floor boards are light oak timber while the carpets are a plush, warm grey. Throughout, full-height glazing invites plentiful sunlight into the home while allowing vistas of the city skyline and verdant treetops to become a feature within.

Bathroom, Classic Scheme
Kitchen – A selction of available finishes

“We were excited to draw inspiration from the Art Deco era and explore the style’s strong design cues including bold colour, texture, pattern, decoration and organic forms.”

Alex Hopkins,
Design Director, Studio Tate.
Alex Hopkins – Design Director, Studio Tate.

Creating intelligent living spaces – Q&A with Alex Hopkins

Q: What was your initial inspiration for the interiors of No.1 Studley Park?

A: The architectural inspiration for Studley Park comes from the heritage homes in the area, a number of which are Art Deco. We were excited to draw inspiration from this era and explore the style’s strong design cues including bold colour, texture, pattern, decoration and organic forms. We have translated these design elements into the interior scheme by way of elegant brass detailing, variation of form and a selection of lively, three-dimensional materials.

Q: How do the interiors respond to the architecture?

A: Working closely with the team at Telha Clarke, it was important for the interiors and architecture to be cohesive. This meant offsetting the more decorative Art Deco elements with the modern interpretations depicted by the architecture. This was communicated through clean lines, effortless detailing and a fresh colour scheme. The organic, undulating facade design – inspired by the Art Deco era and so thoughtfully considered by Telha Clarke – is referenced internally through the soft curved forms present in the island bench design and feature lighting. More contemporary detailing such as integrated fingerpulls, seamless mirrored cabinets to the bathrooms and straight planked timber floors bring a sense of balance between the more traditional and modern architectural influences.

Q: In what ways will these spaces enrich and simplify the lives of their occupants?

A: We have taken elements from traditional single-storey residential design and translated them to suit the more compact nature of apartment living. This includes considered storage solutions, European appliances and warm, textured materials, which have been integrated to enrich the lives of future residents. We hope to ultimately enhance the quality of life for those that inhabit these apartments, instilling a sense that each space was made for them, with their individual needs considered and reflected throughout.

Q: What are some of the key materials used throughout?

A: Key materials to the kitchen include a choice of natural stone or terrazzo benchtops, handmade tiled splash backs and textured joinery. Throughout, light oak timber floor boards and soft, sheer window coverings create bright and tranquil living spaces. In the bedrooms, warm textured carpets ensure comfort and durability. A combination of handmade and large format ceramic tiles adorn the bathrooms along with fluted glass feature wall lights and custom coloured joinery. This creates an uplifting aesthetic, with accents of brass bringing an element of refined sophistication.